Het Lipalgie syndroom is een pijnlijke aandoening gekenmerkt door woekering van vetweefsel veroorzaakt door een laaggradige ontsteking. Een laaggradige ontsteking is iets wat je zelf niet altijd doorhebt, je voelt je niet ziek maar kan je wel heel moe voelen, minder energie hebben en last hebben van pijntjes. Eén van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van deze laaggradige ontstekingen is een teveel aan stress in je lijf. Dit kan zowel mentale als fysieke stress zijn. Het is hierbij belangrijk dat jouw lichaam meer in balans komt. Maar hoe verminder je deze stress? Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben.
11% van de vrouwen heeft last van het Lipalgie syndroom
Lipalgie komt alleen bij vrouwen voor en hormonale veranderingen, zoals de puberteit, zwangerschap of de overgang, spelen hierbij een grote rol. Wist je dat 11% van de vrouwen in meer of mindere mate last heeft van het Lipalgie syndroom? De meeste vrouwen zijn hier niet bewust van.
Kenmerken van Lipalgie zijn
Zwaar, drukkend gevoel in benen en/of armen
Pijn in benen of armen
Plaatselijke omvangtoename zoals boven de enkels en binnenzijde knieën
Cellulite (sinaasappelhuid)
Snel blauwe plekken
Kledingmaat van bovenlichaam en onderlichaam verschilt twee tot drie maten
Gewrichtsproblemen (vooral knie- maar ook enkelgewricht)
Drukpijn (pijn bij slechts lichte aanraking)
Gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak
Handen en voeten zijn nooit aangedaan (ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug)
Zeer regelmatig worden X-benen gezien
Factoren die invloed hebben op Lipalgie
Een gezonde leefstijl en kennis over je lichaam en Lipalgie is cruciaal om deze aandoening onder controle te krijgen en je vitaal te voelen. Het begint bij bewustwording en balans.
Een paar belangrijke factoren van een gezonde leefstijl zijn ademhaling, slaap, stress, voeding en beweging. Het één heeft met het ander te maken. Je voelt je vitaal en in evenwicht als deze factoren in balans zijn. Stel je eet heel gezond, maar je slaapt niet goed, dan voel je je niet fit. Misschien beweeg je wel heel veel, maar heb je veel stress, ook dan kan het zijn dat je je niet fit voelt. Het is dus van belang om je balans te vinden.
Wat kun je doen als je het Lipalgie syndroom hebt?
Bij MediDerma heb ik, samen met collega’s, een ‘Online Leerprogramma Lipalgie’ ontwikkeld. In het programma richten we ons op bewustwording, leer je wat Lipalgie inhoud en welke factoren van invloed zijn op deze aandoening. Een heel waardevol programma. Het coachen vind ik echt heel mooi om te doen, ik zie vrouwen zelfverzekerder worden en bewuster met de aandoening omgaan.
Tijdens het coaching programma behandelen we de huid met de LPG (Alliance), een bindweefsel apparaat. Diepere huidlagen kunnen hiermee behandeld worden, waardoor klachten als vermoeide, zware en pijnlijke benen wordt vermindert.
Lipalgie syndroom (lipoedeem) - Mediderma
Transformational Cupping
Thuis, bij Adem en Huid in Balans, werk ik met cups. In de opleiding tot huidtherapeut is mij geleerd dat cuppen bij het Lipalgie syndroom niet gewenst is. Maar na 16 jaar behandelen van deze vrouwen ben ik van mening dat cuppen wel goed kan, mits je weet wat je aan het doen bent. Het bindweefsel bij Lipalgie is verzwakt, dit betekent dat je snel blauwe plekken kan maken en dat is niet wat we willen. Een sterke doorbloeding is wel goed, en vooral het afvoeren van afvalstoffen en opheffen van blokkades (stress!) is wat je goed met cuppen kan doen door op de meridiaanbanen te werken.
Mijn ervaring is dat het Lipalgie syndroom op verschillende manieren behandeld kan worden, of het nu met de handen, met apparatuur of met cuppen is. Het is belangrijk dat je weet waar en hoe diep je werkt en door iemand met kennis en ervaring. Daarnaast is leefstijl van groot belang.
Denk je ook last te hebben van het Lipalgie syndroom? Kom bij me langs!
Lipoedeem – Lipalgie syndroom – cellulite - verzwakt bindweefsel – coaching – leefstijl – fascie-release technieken – fascia – Transformational Cupping – meridianen- LPG – blokkades – doorbloeding
Lieve groetjes
Maartje

Reactie plaatsen
Reacties